Zelfzorg

Oefenen, oefenen, oefenen

In het thema Zelfzorg passen studenten hun kennis over zelfzorg toe in de praktijk. De e-learning bestaat uit 1 basismodule en 29 oefenmodules die aansluiten op het KNMP-boek Standaarden voor zelfzorg.

Zowel de basismodule als de oefenmodules zijn flexibel inzetbaar in het curriculum en kunnen in willekeurige volgorde gevolgd worden. Aan de hand van realistische praktijksituaties oefent de student het zelfzorgconsult. Fouten maken is niet erg, van de waardevolle feedback leert de student.

Alle modules zijn ontwikkeld in nauwe samenwerking met docenten apothekersassistent. De modules dekken de kerntaak B1-K2 – Verleent niet-receptgestuurde zorg aan de patiënt af, volgen de laatste versie van de Body of Knowledge en verwijzen waar nodig naar relevante bronnen.

In de basismodule kan de student kiezen om eerst de theorie te doorlopen of direct een zelfzorggesprek te oefenen. Het zelfzorgconsult wordt behandeld aan de hand van video’s en interactieve werkvormen. De student kan via casussen oefenen en kennis toepassen.

Voor elke zelfzorgstandaard is er een oefenmodules. Hierin staat het stellen van de WHAM-vragen, het achterhalen van de klacht en het geven van een passend advies centraal. De patiënten zijn divers, ze verschillen in achtergrond, leeftijd en emotie. Studenten weten bij de start niet altijd wat de klacht is, net zoals in de praktijk.

OefenmodulesOefenmodules vervolgOefenmodules vervolg 2
AambeienAcneAllergische rinitis
Dextromethorfan DiarreeEczeem
EikenprocessierupsHoofdluisHoofdpijn
HoofdroosKinderziektesKoortslip
MaagklachtenMenstruatiepijnNoodanticonceptie
NSAID’sParacetamolReisziekte
Sint JanskruidSpierpijn, gewrichtspijn en kneuzingStoppen met roken
Vaginale schimmelinfectieVerkoudheid en griepVerstopping
Vitamine DVoetschimmelWonden
WormenWratten

Hoe kunnen wij je helpen?

Heb je interesse en wil je advies hoe je Farmalect kunt inzetten in het onderwijs? Onze leermiddelenadviseur vertelt je er graag meer over:

Stijn Bouwmeester

Leermiddelenadviseur
Stijn Bouwmeester